51 kommuner er nu udpegede af Kystdirektoratet som oversvømmelsestruede.
Landsforeningen for Digelag i Danmark mener, at det er et godt og vigtigt skridt i retning af at få højvandssikret områderne.
Dog et lille (eller stort) MEN
For det første:
Hjælper det overhovedet noget at et område bliver udpeget som risikoområde? I hvert fald kan vi konstatere, at de områder, der blev udpeget tilbage i første periode, som er fra 2010 – 2015, ja de er stadigvæk på listen over udpegede området. Ingen af de først udpegede områder er endnu erklæret for højvandssikrede.
Planer holder ikke vandet tilbage. Der skal mere til – altså incitamenter til, at kommunerne kommer i gang.
Her vil vi pege på:
- Manglende finansiering fra staten (for lille en Kystpulje i forhold til opgaverne), og herunder kommunernes anlægsloft. Og lånemuligheder for digelag er for dårlige.
- Lovgivning, der bremser – og ikke fremmer højvandssikring (fx hensyn til naturbeskyttelse, partsfordeling mv.)
For det andet:
Vi er lidt forundrede over, at en del af de områder, der blev ramt af stormen den 20. oktober 2023, ikke er med på listen. Det drejer sig fx om Haderslev, de sydfynske kommuner, Ærø, Langeland samt østvendte områder på Sydsjælland.
For det tredje:
Vi havde gerne set, at udpegning af de nye områder, som ud over at inkludere de områder, der blev ramt af stormen 20. oktober 2023, var kommet sammen med en Klimahandlingsplan 2, som miljøministeren har bebudet, er på vej.
På den måde kunne risikostyringsplaner være fulgt op med både handling og økonomi.
Bent Alminde
Formand for LDD