Landsforeningens mål & strategi
LDD’s formål er at varetage medlemmernes interesser herunder:
- At være høringsberettiget og talerør i forhold til ministerier
- At varetage medlemmernes interesser over for myndigheder mv.
- At fremme samarbejdet med andre organisationer
- At opnå bedre finansiering, tilskuds- og lånemuligheder for medlemmerne
- At bidrage til en national handleplan for kystbeskyttelse
Strategi
- På baggrund af et forberedende arbejde i foråret og sommeren 2023 af en række ildsjæle, der kunne se behovet, blev Landsforening for Digelag (LDD) oprettet ved den stiftende generalforsamling i Odense den 25. oktober 2023.
- Vi er en forening uafhængig af kommercielle interesser.
- Vi rækker ud til samarbejde med alle, der har en rolle i – og interesse for beskyttelse af danske kyster.
- Vores mål er, at mindst 50% af Danmarks digelag og kystbeskyttelseslag er repræsenteret i LDD.
- Vi ønsker at opbygge et netværk af relevante faglige institutioner og virksomheder som vores ressource- og kompetencebase.
- Uanset om vi går i nul i morgen med CO2 udledning, eller går direkte i negativ, vil vi resten af dette århundrede døje med havvandsstigning og stormflod.
- Det vil således være vores børn, børnebørn og oldebørn som skal leve med konsekvenserne, hvis vi ikke gør noget nu.
- Lovgrundlag, organisering og finansiering er fragmenteret og langt fra optimal i forhold til beskyttelse af de danske kyster. Der er brug for lovgivning, der omfatter vandets geografi; der er brug for større og sammenhængende løsninger på tværs af kommuner; og der er brug for finansiering, herunder lånemuligheder, der for alvor – og inden 2030 – får løst opgaven med klimasikring.
- Med den nuværende struktur er det i sidste ende lodsejere, digelag, kystbeskyttelseslag, grundejere og kommuner, der skal organisere sig og medfinansiere beskyttelse af landets kyster.
- Vi har stiftet Landsforening for Digelag i Danmark (forkortet: LDD) for på tværs af landet at tage denne udfordring op. Vi vil som interesseorganisation arbejde for et optimalt lovgrundlag, en hensigtsmæssig organisering, der passer til opgaven – samt en samfundsøkonomisk finansieringsmodel, der inden 2030 kan sikre den nødvendige kystbeskyttelse af hele Danmarks kystlinje.
- Konkret vil vi arbejde for at blive inddraget i – og være høringsberettiget part i udarbejdelse af den Nationale Klimatilpasningsplan version 2.0.